Konsernsjef Janne Vangen Solheim og administrerende direktør Arne Fonneland foran deler av materialene som brukes til munnbind.

Janus har startet produksjonen av munnbind

Etter mange uker med testing har Janusfabrikken i Bergen fått store bestillinger på gjenbrukbare munnbind av ull.

I begynnelsen av mars kunne Janus, som til vanlig lager ullundertøy og mellombekledning til forsvar( blant annet NATO), industri og til private forbrukere, melde at de hadde lagt om deler av produksjonen til å produsere munnbind. Siden da har de kontinuerlig testet munnbindenes beskyttelsesnivå, og har nå kommet opp på et slikt nivå at Bergen kommune har lagt inn bestilling på 10 000 munnbind.

Siden første bestilling er ytterligere 110 000 munnbind satt I produksjon til andre kommuner, bedrifter og til Apotek1 kjeden.

Når Janusfabrikken sin Fou avdeling har utviklet og testet produktet går det videre til strikkeriet, deretter til etterbehandling i fargeriet før det spilttes og skjæres ut på store legg-automater. Til slutt skal det til søm avdelingen.

- I forbindelse med munnbind-produksjonen har Janus inngått et samarbeid med Ekornes i Sykkylven som skal sy dem ferdige. Det syes også munnbind på Janusfabrikken i Bergen parallelt slik at vi skal klarer å lage så mange som mulig på kort tid, sier Arne Fonneland adm dir på Janusfabrikken.

Snart på EU-nivå

Et viktig tema i denne historien har vært munnbindenes beskyttelsesnivå. Der de første testene viste at munnbindene hadde en såkalt bakteriologisk barriere på 70 prosent, er nå dette tallet 90,1 prosent. EU-standarden for munnbind krever at stoffet skal være 95 prosent.

- Kunden må definere hvor i verdikjeden man skal bruke dette. I mange situasjoner vil beskyttelse på inntil 90% være et godt alternativ. Hvis en skal bruke produktene med høyest beskyttelse i alle situasjoner, kan en gå tom for munnbind som bør spares til de strengeste områdene, sier adm.dir Arne Fonneland.

Rørende med så mye initativ

De siste ukene har mange industribedrifter meldt om at de kan kaste seg rundt og produsere produkter til bruk i helsesektoren.

- I en krisesituasjon som vi er i nå er det rørende å se at det er så mange industribedrifter som ønsker å bidra, enten ved å donere utstyr eller ved å totalt omstille seg, slik som Janus. Det er svært viktig at vi berømmer Janus og andre som gjør sitt beste for å bidra til folkehelsen i denne situasjonen. Når coronaen er over, vil nok evalueringen vise at storsamfunnet mer systematisk bør inngå avtaler med industri som i en nødsituasjon kan stille om og lage svært nødvendige produkter. Det er nå ustabile internasjonale forsyninger og mye dårlige kopiprodukter i markedet, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Janus var blant de første bedriftene som meldte seg. På svært kort tid har de altså gått fra å aldri ha produsert munnbind til å kunne lage et produkt som er svært nødvendig. Å utvikle et ferdig godkjent produkt er et prosjekt som kan ta år. Janus har klart å oppnå inntil 90% beskyttelse på 25 dager.

Skaper nye verdikjeder

Når bedrifter snur seg om for å produsere nye ting, så følger også flere positive ringvirkninger. Permitterte ansatte kan i noen tilfeller hentes tilbake til jobb, og det kan skape samarbeid på tvers av bransjer. For Janus' del har de kunnet gi nytt oppdrag til en grafisk bedrift, Bodoni i Bergen som skal lage emballasjen til munnbindene, i tillegg til at Ekornes har fått oppdraget med å sy deler av dem.

- I denne tiden er det viktig at så mange som mulig har en jobb å gå til. Når bedrifter som Janus kommer i gang med et nytt initativ, så vil det hjelpe også andre bedrifter i verdikjeden. Det er viktig med støttepakker, men viktigere er at forholdene legges til rette for bedrifter som kan produsere og har kunder, sier Sunde.

Fakta

Janusfabrikken ble etablert i 1895, og har siden slutten av den første industrielle revolusjon produsert tekstiler på fabrikken i Bergen. Idag er Janusfabrikken alene igjen i Norge i sitt slag.

Fabrikken er i privat eie. Og er en betydelig aktør i Europeisk produksjon. Selskapet er sertifisert etter ISO 9001:2015 og ISO 14001

Vår nettside benytter cookies. Ved å forsette og bruke sidene godtar du dette. Les mer i vår cookies- og personvernerklæring

POSTADRESSE

Postboks 5250 Majorstuen
0303 Oslo

Org.Nr. 992 931 183

BESØKSADRESSE

Middelthunsgate 27
Majorstuen
0303 Oslo

KONTAKT OSS

fsi@nho.no
Tlf: 916 456 91

FSi Nyhetsbrev

Utviklet av Imaker as