Postadresse
Forsvars- og Sikkerhetsindustriens Forening (FSi)
Postboks 5250, Majorstuen
0303 Oslo
Org.nr. 992931183
I siste vårsesjon er viktige interesser for forsvarsindustrien på agendaen i Stortinget.
I siste vårsesjon før høstens valg, er det hektisk aktivitet på Stortinget. I april behandles to saker knyttet til forsvarsindustrien interesser. Senere i sesjonen vil Stortinget også få oversendt regjeringens første årlige proposisjon om oppfølgingen av Forsvarets langtidsplan.
22. april ble det gjennomført høring i utenriks- og forsvarskomiteen om den såkalte investeringsproposisjonen for Forsvaret, hvor Forsvarsdepartementet ber om Stortingets godkjennelse av nye investeringsbeslutninger.
Sammen med fem medlemsbedrifter deltok FSi i den muntlige høringen. FSi hadde i forkant levert skriftlig høringsinnspill, som kan leses på komiteens hjemmeside.
Et samlet storting står bak beslutningen om å styrke vår forsvarsindustrielle base i tråd med langtidsplanen. Det ble fra FSi påpekt at oppfølging av langtidsplanen krever beslutningsevne og gjennomføringskraft i hele forsvarssektoren, men at man så langt ligger bak skjema.
På overordnet nivå ble det fra FSi pekt på at det trengs en kulturendring i synet på industriens rolle i forsvaret av Norge. Beredskapshensyn nødvendiggjør et mer integrert partnerskap og en justert arbeidsfordeling mellom forsvarssektor og industri. Det be vist til hvordan dette vil gi forsvarssektoren større mulighet til å følge opp sine kjerneoppgaver, og samtidig utvikle vår forsvarsindustrielle base.
Behovet for mer forutsigbarhet ble igjen understreket. Det ble fra FSi minnet om at langtidsplanen i seg selv ikke gir norske bedriftseiere et tilstrekkelig investeringsgrunnlag, men at det trengs konkrete beslutninger, risikoavlastning og kontrakter. Nødvendigheten av et langt høyere tempo i anskaffelsesprosessene ble også påpekt.
Strategiske og langvarige samarbeidsavtaler mellom norsk industri og Forsvaret, er et grunnleggende og nødvendig grep for å lykkes. FSi viste til hvordan dette vil skape økosystemer på industrisiden, og nødvendig beredskap i kriser og krig. Her må anskaffelsesregelverk og investeringsprosesser tilpasses, og ikke minst må sikkerhetsunntaket i EØS-avtalen brukes aktivt for å muliggjøre et strategisk samarbeid med vår industri. Det ble vist til hvordan tidligere merknader fra Stortinget om disse spørsmålene ennå ikke har blitt fulgt opp i forsvarssektoren.
Viktigheten av industrisamarbeidsavtaler ved innkjøp fra utlandet ble også vektlagt.
FSi viste også til at det er et paradoks at det tre år etter fullskalainvasjonen av Ukraina – og snart ett år etter vedtatt langtidsplan - er ledig kapasitet i deler av norsk forsvarsindustri. Og at det derfor er feil at den økte støtten til Ukraina inneværende år, uavkortet skal gå til internasjonale initiativer og kjøp fra ukrainsk forsvarsindustri. Dette innebærer i realiteten en fordel for utenlandsk industri. Det ble bl.a. sagt at en slik beslutning også er en tapt mulighet til å skalere opp høyteknologiske norske SMBer.
Til slutt ga FSi sin støtte til medlemsbedriftenes syn om at investeringsprosjekter i Forsvaret må legge til rette for å inkludere ny teknologi, og det bør også vurderes innovative løsninger som utvikles og leveres av norske SMBer. Fra FSI ble det understreket at industriens relevans de neste tiårene er avhengig av at innovasjonstakten øker betydelig, og av at vi blir langt bedre på å fange opp og skalere nye høyteknologiske selskaper.
Næringskomiteen på Stortinget behandler i april regjeringens industrimelding (Meld. St. 16 (2024-2025)). Også her er det omtale av forsvarsindustrien og dens rolle for å ivareta norsk sikkerhet. Omtalen om disse spørsmålene er i samsvar med langtidsplanen for Forsvaret og regjeringens veikart for økt produksjon i forsvarsindustrien.
FSi har levert et høringsinnspill til næringskomiteens arbeid med industrimeldingen, i tråd med budskapet som ble fremført i utenriks- og forsvarskomiteen.
Den forestående proposisjonen fra Forsvarsdepartementet om oppfølging av langtidsplanen, gir mulighet til et fortsatt arbeid overfor Stortinget. Dersom den besluttede styrkingen av forsvarsindustrien faktisk skal bli gjennomført, er det helt nødvendig å fortsette det brede arbeidet opp mot ulike politiske myndigheter.
Postadresse
Forsvars- og Sikkerhetsindustriens Forening (FSi)
Postboks 5250, Majorstuen
0303 Oslo
Org.nr. 992931183
Besøksadresse
Næringslivets Hus
Middelthunsgate 27, Majorstuen
0368 Oslo
Dersom du allerede har registrert deg som bruker, men har glemt passordet kan du klikke på "Glemt passord" på neste side